Nazaj na koledar dogodkov Natisni

30.11.2022 - Poročanje pravnih oseb zasebnega sektorja o izplačanih bruto plačah - obrazec 1-ZAP/M / SURS - AJPES - ZPIZ

 

Zadnji rok za poročanje o izplačanih bruto plačah in regresu za letni dopust pri pravnih osebah – obrazec 1-ZAP/M:

·      za izplačane bruto plače V mesecu novembru 2022.

 

Na kratko o tem:

·      obvezniki poročanja (pravne osebe zasebnega sektorja[1]) morajo zagotavljati podatke o izplačanih plačah;

·      poročanje o izplačanem regresu za letni dopust je s 01.01.2022 ukinjeno[2];

·      obvezniki poročanja poročilo oddajo (»elektronsko«) po portalu (spletnega programa) AJPES pod spletno aplikacijo Plače v zasebnem sektorju;

 

·      pogostost poročanja: 1x mesečno (do 12x letno);

·      rok poročanja: do izteka meseca za izplačane plače v mesecu;

·      koristna vsebina: Materialni dokument; Navodila o vsebini in načinu sporočanja podatkov (Obrazec 1-ZAP/M); Vsebinska pogosta vprašanja – obrazec 1-ZAP/M; Pojasnila SURS – poročanje v času izrednih razmer.

 


[1]Tj.: Gospodarske družbe, zadruge, pravne osebe zasebnega prava, društva; ne pa tudi zasebniki (s.p.-ji in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in zaposlujejo delavce).

[2] Ukinitev zbiranja podatkov o izplačilu regresa za letni dopust prek AJPES

Obveščamo vas, da je bila skladno s strateškim ciljem AJPES, da v sodelovanju z drugimi državnimi institucijami aktivno deluje pri odpravi administrativnih ovir, in v sodelovanju s Statističnim uradom Republike Slovenije (SURS), kot nosilcem statističnega raziskovanja, sprejeta odločitev, da pravne osebe zasebnega sektorja prek portala AJPES od 1. 1. 2022 dalje ne poročajo več podatkov iz obrazca Izplačilo regresa za letni dopust.

 

SURS bo skladno z opredelitvijo v Letnem programu statističnih raziskovanj za 2022 (Uradni list RS, št. 183/21) statistično raziskovanje Regres za letni dopust (ZAP-REGRES) izvajal še naprej, s tem da bodo podatki, ki so se do sedaj zbirali prek AJPES, pridobljeni kot administrativni vir s strani Finančne uprave Republike Slovenije v okviru poročanja REK obrazcev.