Nazaj na koledar dogodkov Natisni

31.03.2021 - Predložitev davčnega obračuna DDPO (obr. DDPO) za leto 2020 / DDPO

 

Zadnji rok za predložitev davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (obr. DDPO) za leto 2020:

·      za davčne zavezance[1], kateri davčni obračun sestavljajo za davčno obdobje, ki se ne razlikuje od koledarskega leta.

 

Na kratko o tem:

·      zavezanci za DDPO (pravne osebe domačega in tujega prava) obračunajo davek od dohodkov pravnih oseb v davčnem obračunu DDPO;

·      davčni zavezanec davčni obračun predloži (»elektronsko«) po portalu e-davki za davčno obdobje v treh mesecih po zaključku davčnega obdobja – velika večina zavezancev ima davčno obdobje enako koledarskemu letu, posledično davčni obračun predlagajo do 31. marca tekočega leta za preteklo leto;

 

·      davčni obračun se vlaga po obrazcu – MF-DURS obr. DDPO (veljaven obrazec obračuna na dan 01.01.2021);

·      pogostost oddajanja: 1x letno;

·      rok oddaje: 31. marec 2021[2] za zavezance, ki imajo poslovno leto enako koledarskem letu;

·      koristna vsebina: Materialni dokument; Specializirani davčni seminar – DDPO obračun; Doplačilo/Vračilo Ak-DDPO.

 


[1] Obračun v roku predlagajo davčni zavezanci, ki davčno osnovo ugotavljajo na osnovi dejanskih odhodkov, kot tudi davčni zavezanci, ki davčno osnovo ugotavljajo na osnovi normiranih odhodkov.

 

[2] "Naknadna" določba 7. člena ZIPRS2122-A:

Ne glede na drugi odstavek 358. člena ZDavP-2 mora zavezanec za davek predložiti DDPO obračun za leto 2020 najpozneje do 30.04.2021.

Ne glede na tretji odstavek 358. člena ZDavP-2 mora zavezanec za davek, ki sestavlja DDPO obračun za davčno obdobje, ki se razlikuje od koledarskega leta in je enako poslovnemu letu, ter se izteče rok za predložitev davčnega obračuna do 30. aprila 2021, predložiti DDPO obračun v enem mesecu po izteku roka iz tretjega odstavka 358. člena ZDavP-2.